top of page
Ara

Aile Konutu Şerhi Nedir ve Nasıl Yapılır ?

  • Yazarın fotoğrafı: Toprak Hukuk & Danışmanlık
    Toprak Hukuk & Danışmanlık
  • 29 Eki 2024
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2024

Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.


Aile Konutu Şerhi Nedir ve Nasıl Yapılır ?

1. Aile Konutu Tanımı

Aile konutu, eşlerin ve ailenin bir arada yaşadığı, yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği taşınmazdır. Aile konutu tektir ve yayla, tarla gibi taşınmazlar aile konutu olamayacaktır. Bir taşınmazın aile konutu olması, onu diğer taşınmazlardan hukuki açıdan ayırır. Aile konutu olarak tapuya şerh edilmiş bir taşınmaz üzerinde, eşler birlikte söz sahibi olurlar. Bu şerhin verilebilmesi için eşler TMK anlamında evli olmalıdır. Yani birlikte yaşama ve imam nikahı bu şerh için yeterli olmayacaktır.




2. Aile Konutunun Özellikleri

Aile konutu TMK’da veya sair herhangi bir kanunda tanımlanmadığından, kanunlarda yer aldığı şekilde, doktrin görüşlerine bakılarak ve Yargıtay kararları çerçevesinde özelliklerine değinmek gerekmektedir. Aile konutunun ilk özelliği tek olmasıdır. Şöyle ki; aile konutu, ailenin yaşamını sürdüğü merkez olarak tanımlandığından bu merkezin tek olması büyük önem arz etmektedir. Keza hayatın olağan akışına uygun olan da ailelerin tek bir yaşam merkezi olmasıdır. Ailelerin sosyoekonomik düzeyine göre birlikte yaşadıkları birden fazla konut olabilir fakat yaşamlarının büyük bir bölümünü idame ettirdikleri konut tektir.


Müşterek yaşam merkezi olarak belirlenmiş, aile için önem arz eden, dışardan bakıldığından da sürekli barınma saiki ile yaşandığı düşünülen merkez aile konutu olarak kabul edilmektedir. Aile konutunun tek olma unsuru tabi ki mutlak değildir, yukarıda da bahsettiğimiz üzere; her ailenin kendilerine özgü bir yaşam tarzı olduğundan, çeşitli durumlar ailenin birden fazla aile konutu olmasına sebep olabilir. Örneğin; eşlerin mesleki faaliyetleri, çocukların eğitimi, çeşitli sağlık problemleri istisnalar söz konusu ise aile konutunun birden fazla olabileceği kabul edilmektedir.


İkincil nitelikte konutlar konusunda ise, benzer nitelendirme yapmamız mümkün değildir. İkincil nitelikte konutlar hiçbir suretle aile konutu olarak değerlendirilemezler. Örneğin; yazlık, dağ evi, kış evi, yayla evi gibi konutların aile konutu olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Bu tip konutların kaybı halinde çocukların ve eşin barınma hakkı zedelenmeyecektir. Açıklanan tüm bu sebepler doğrultusunda aile konutunun en önemli özelliklerinden biri tek olması ve yokluğu halinde eş ve çocukların barınma hakkının zedelenmesi halidir.




3. Aile Konutu Korumasının Süresi

Aile konutun korunması Türk Medeni Kanunu 194. Madde kapsamında korunmaktadır. İşbu madde kapsamında koruma, eşlerin evlilik birliğinin resmi olarak sona ermesi, aile konutundan taşınılıp aile konutu niteliğine son verilmesi halinde sona ermektedir. Evlilik birliği boşanma ile sona erebileceği gibi; eşlerden birinin ölümü yahut evliliğin iptali halinde de sona erer. Ölüm halinde her ne kadar evlilik birliği sona erse de sağ kalan eşin miras payı ve TMK kapsamında aile konutu üzerindeki hakları miras hukuku ve mal rejimleri kapsamında korunacaktır.


TMK 240. madde ile edinilmiş mallara katılma rejiminde, TMK 254 ve 255. maddeler ile paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde, TMK 279. madde ile mal ortaklığı rejiminde ve TMK 652. madde ile de eşler arasındaki mal rejimi ne olarak belirlenmiş olursa mirasçı sıfatı ile miras paylaşımında, sağ kalan eşin aile konutu üzerindeki talep haklarını korumaya yönelik düzenlemelere yer verilmiştir.


İşbu maddelere göre; evlilik birliğinin eşlerden birinin ölümü ile sona ermesi halinde sağ kalan eş, belirlenen mal rejimine göre hak talep edebilecektir. Örneğin, edinilmiş mallara katılma rejimi belirlenmiş ise katılma alacağına, paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde miras ve paylaşmadan doğan hakkına, mal ortaklığı rejiminde ortaklık payına dayanarak hak tanınmasını talep edebilecektir. Miras Hukuku kapsamında ise miras payından düşülmesi suretiyle, aile konutu üzerinde kendisine mülkiyet, intifa veya oturma hakkı tanınmasını talep edebilecektir.


.Aile konutunun korunması süresi konusunda diğer bir husus ise eşlerden birinin aile konutunu terki, ayrılık kararı yahut birlikte yaşamaya ara verilmesi halinde konutun akıbetinin ne olacağıdır. Eşlerin geçici olarak iş maksatlı yahut sağlık sebebi ile evden ayrılmaları ise bu hal kapsamında sayılmamaktadır. Aile konutunun akıbetinin tartışılması için öncelikle TMK 164 kapsamında terkin varlığı söz konusu olmalıdır.


TMK 164. Madde’de;

“Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.”


Şeklinde ifade edilerek hangi hallerde terk sayılabileceği hüküm altına alınmıştır. Aile konutunun korunması noktasında ise konut üzerinde şahsi ve ayni hakkı olan eş ile olmayan eş konusunda ayrım yapmakta fayda vardır. Konut üzerinde ayni ve şahsi hakkı bulunan eşin konutu terk etmesi halinde çocuk ve eşin barınma hakkını ihlal edebilecek nitelikte işlemler yapması olasıdır. Bu sebeple terk halinde aile konutu korumasının sona ermesinde hiçbir hukuki yarar bulunmadığı gibi ciddi hak kayıplarına da sebep olabilir.


Hak sahibi olmayan eşin evi terk etmesi halinde ise aile konutu korumasının sona erebilmesi için terk eden eşin evlilik birliğini sona erdirme amacı ile aile konutunu ter ettiğinin açıkça anlaşılması gerekmektedir. Fakat bu konuda Yargıtay’ın görüşü eşlerden birinin aile konutunu terk etmesi konut üzerindeki korumanın kalkmayacağı yönündedir. Yine aynı şekilde ayrılık kararları halinde de aile konutu üzerindeki korumanın kalkmayacağı yönünde de kararlar mevcuttur. Detaylıca açıklandığı üzere aile konutunun sağladığı haklar çeşitli hallerin varlığı halinde evlilik birliğinin bozulması ile sona ermemektedir.




4. Aile Konutu Şerhi

Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir. Aile konutuna dair korumalar evlilik süresince devam edecektir ve bu süre içerisinde koruma, mal rejimi seçiminden de etkilenmeyecektir. Aile konutuna ilişkin koruma; evliliğin bitimiyle yani boşanma, ölüm, evliliğin iptali gibi sebepler sonucunda sona erecektir.

 
 
 

Comments


photorealistic-lawyer-environment (1).jpg
Mersin Miras Hukuku
Mersin Avukat Fiyatları

Toprak Hukuk

Güvenilir Hukuki Destekle

HER DAVADA YANINIZDAYIZ

  • HUKUKSAL OLARAK FAALİYET ALANLARINIZ NELERDİR ?
    Mersin avukat ve hukuk bürosu arayışınızda Toprak Hukuk & Danışmanlık olarak, Mersin ve çevresinde ihtiyaç duyduğunuz tüm hukuki konularda profesyonel ve kapsamlı hizmetler sunuyoruz. Mersin’de uzun yıllara dayanan deneyimimizle, başta ceza hukuku, aile hukuku ve gayrimenkul hukuku olmak üzere birçok farklı alanda uzmanlıkla müvekkillerimizi temsil ediyoruz. Hukuki süreçlerde titiz ve özverili çalışma anlayışı benimseyen Toprak Hukuk, müvekkillerine güvenilir, hızlı, ve sonuç odaklı çözümler üretir.
  • DAVA SORGULAMA PANELİ NEDİR ?
    Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi veya kısaca UYAP, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının dijital ortama taşınmış bilgi sistemidir. Uyap ile hızlıca dava sorgulaması yapabilir ve davalarınız hakkında bizlerle iletişime geçerek danışmanlık alabilirsiniz.
  • TOPRAK HUKUK HAKKINDA
    Toprak Hukuk & Danışmanlık, 8 yıllık tecrübesiyle bireysel ve kurumsal müvekkillerine geniş bir yelpazede hukuki hizmet sunan bir hukuk bürosudur. Kurucu Avukatımız Av. Sedat Toprak, uzmanlık alanları olan ceza hukuku, aile hukuku ve gayrimenkul hukuku başta olmak üzere, hukukun her alanında profesyonel danışmanlık ve temsil hizmeti vermektedir. Ekibimiz, adaleti sağlama misyonuyla hareket ederek müvekkillerimizin haklarını en etkili şekilde savunmayı ilke edinmiştir. Dava süreçlerinde olduğu kadar, önleyici hukuki danışmanlık hizmetlerinde de en iyi çözümleri sunarak güvenilir ve etkili bir yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Müvekkillerimizin haklarını korumak ve savunmak için şeffaf, dürüst ve güvenilir bir yaklaşımla çalışıyor, her türlü hukuki sorun ve ihtilafa karşı çözümler sunuyoruz.

Tüm Hukuki Sorunlarınız İçin Bizi Arayabilirsiniz

Toprak hukuk

+90 532 470 61 63

Sosyal medya hesaplarımız

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
Mersin Anlaşmalı Boşanma
Mersin Tapu Davaları

toprakhukuk.av.tr Mobil QR

Mersin Ağır Ceza Avukatı

Copyright 2025 © toprakhukuk.av.tr | All Rights Reserved.

bottom of page