Silah Kaçakçılığı ve Ticareti Suçu
- Toprak Hukuk & Danışmanlık
- 29 Eki 2024
- 6 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Kas 2024
Bireysel Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Cezası: Silah ticareti, kaçakçılığı, imalatı (ülke içinde üretilmesi), nakledilmesi suçlarının temel cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.12/1).

Silah veya Mühimmat Kaçakçılığı, Ticareti, Taşıma veya İmalatı Suçu Nedir? (6136 Sayılı Kanun m.12)
Silah kaçakçılığı suçu
Ateşli silahların yasadışı bir şekilde başka bir ülkeden Türkiye’ye sokulması, sokmaya teşebbüs edilmesi, ülkeye sokulmasına aracılık edilmesi ile oluşan 6136 sayılı Kanun’da düzenlenmiş bir kaçakçılık suçudur (6136 sayılı Yasa md. 12/1).
Mühimmat (mermi, bomba vs.) kaçakçılığı suçu
Ateşli silahlara ait mermilerin, bombaların ve diğer her türlü mühimmatın yasadışı olarak Türkiye’ye sokulması, sokmaya teşebbüs edilmesi, ülkeye sokulmasına aracılık edilmesi ile oluşur (6136 sayılı Yasa md. 12/1).
Silah ticareti suçu
Yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan veya Türkiye’de üretilen ateşli silahları veya mermileri (mühimmatı) satmak, satmaya aracılık etmek veya satış amacıyla bulundurmaktır (6136 sayılı Kanun md. 12/1).
Silah nakletme (taşıma) Suçu
Yasadışı bir şekilde Türkiye’ye sokulan veya Türkiye’de üretilen ateşli silah veya mermileri (mühimmatı) bir yerden başka bir yere taşımak veya yollamak veya nakletmeye bilerek aracılık etme suretiyle işlenir (6136 sayılı Kanun md. 12/1).
Silah veya mühimmat imalatı (üretilmesi) suçu
5201 sayılı Kanun’a aykırı bir şekilde Türkiye’de silah, mermi, patlayıcı madde, bomba vb. imal edilmesi (üretilmesi) ile oluşur (6136 sayılı Kanun md.12/1)
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Unsurları
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu, ceza miktarı işlenme biçimine göre farklılık arz eden üç şekilde işlenebilir:
Bireysel Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçu
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunun sadece bir kişi tarafından işlenmesi halinde bireysel silah ticareti veya kaçakçılığı söz konusu olur. (6136 Sayılı Kanun m.12/1)
Toplu Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçu
Silah ticareti veya kaçakçılığı suçunun 2 veya daha fazla kişi tarafından işbirliği içinde birlikte; yani iştirak halinde işlenmesi halinde toplu silah ticareti veya kaçakçılığı suçu söz konusu olur (6136 sayılı Kanun m.12/2).
Örgütlü Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçu
Suç örgütü, en az üç kişinin bir araya gelerek suç işlemek amacıyla sıkı bir ilişki, hiyerarşi ve süreklilik içinde hareket etmesiyle meydana gelir (5237 sayılı TCK m.220/1). Suçun; suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde örgütlü silah ticareti veya kaçakçılığı suçu meydana gelir.
Mermi veya diğer mühimmat kaçakçılığı veya ticareti suçu da yukarıda ifade ettiğimiz üç farklı biçimde işlenebilir.
Silah ticareti veya kaçakçılığı suçunun dikkat edilmesi gereken maddi unsurları şunlardır
Silahları Yayma ve Tehlikeyi Çoğaltma Amacı
Silah ticareti veya kaçakçılığı suçu ile değişik kişi ve çevrelere ulaşarak silahları yayma, tehlikeyi genişleterek çoğaltma amacı vardır. Bu nedenle “silahları yayma” veya “tehlikeyi çoğaltma” amacı olmadan kişisel tanışıklık veya akrabalık ilişkileri nedeniyle yapılan satışlar silah ticareti suçu kapsamına girmez. Bu konuyla ilgili yerleşik Yargıtay içtihatlarına aşağıda yer verilmiştir.
Suçun Konusu Ruhsatsız Silah
Silah ticareti suçunun oluşması için suça konu silahın da 6136 sayılı Kanun kapsamında yasak niteliğinde olan ateşli silahlardan olması, diğer bir deyişle silahın ruhsatının bulunmaması gerekir. Silahın ruhsatı varsa, silah veya mermileri satılsa bile silah ticaretinden bahsedilemez. Bu husus sadece bildirim yapılmadan satış yapılması nedeniyle idari para cezasına konu olabilir.
Kaçakçılık Suçunda Silahları Ülkeye Sokmak
Silahların gümrük alanından geçerek veya gümrük alanına girmeden başka yollardan ülkeye girmesinin önemi yoktur. Örneğin, silahlar bir tır dorsesinde gizlenerek veya gece karanlığında yararlanarak sınırı geçme suretiyle ülkeye sokulabilir. Silah kaçakçılığı suçunda, silah veya mermilerin ülkeye sokulmaya teşebbüs edilmesi halinde dahi, fail, suçun tamamlanmış şekliyle cezalandırılacaktır.
Silah ticareti ve kaçakçılığı suçunda sayı ve nitelik bakımından vehamet şu şekilde belirlenir
Silahın Nitelik Bakımından Vehamet Arzetmesi
Nitelikli silah; ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması anlamına gelir. Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunun konusu olan nitelikli silah sayısı 1 adet bile olsa failin cezası 6136 sayılı Kanunun m.12/4 maddesi gereği arttırılmalıdır.
Niteliksiz Silahlarda Sayı Bakımından Vehamet
Nitelikliksiz silah; yukarıda sayılan otomatik silahlar, tüfekler ve seri atışlı silahlar dışında kalan silahlardır. Yargıtay’a göre “20 adetten fazla niteliksiz silah” vahim olarak kabul edilmeli ve aşağıda belirttiğimiz üzere failin cezası 6136 sayılı Kanunun m.12/4 maddesi gereği arttırılmalıdır.
Nitelikli Silahlarda Sayı Bakımından Vehamet
Yukarıda açıkladığımız üzere; ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması silahın nitelikli olduğu anlamına gelir. Yargıtay’a göre nitelikli silahların “10 adetten fazla” olması vahim olarak kabul edilmeli ve failin cezası cezası 6136 sayılı Kanun m.12/5 maddesi gereği arttırılmalıdır.
Silah Ticareti, Kaçakçılığı, İmalatı, Nakledilmesi Suçunun Cezası (6136 Sayılı Kanun m.12)
Bireysel Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Cezası
Silah ticareti, kaçakçılığı, imalatı (ülke içinde üretilmesi), nakledilmesi suçlarının temel cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.12/1).
Toplu Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunun Cezası
Yukarıdaki birinci fıkrada yazılı suçları bir suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde olmamak şartıyla, iki veya daha çok kişinin birlikte (toplu) işlemeleri halinde, failler hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 1000 günden 10.000 güne kadar adli para cezasına hükmolunur (6136 sayılı Kanun m.12/2). Toplu silah imalatı veya nakletme suçunun cezası da aynı şekildedir.
Örgütlü Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunun Cezası
Birinci fıkradaki fiillerin, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar bir kat artırılır (6136 sayılı Kanun m.12/3). Yani suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen silah kaçakçılığı veya ticareti suçunun cezası 10 yıldan 24 yıla kadar hapis ve 1000 günden 10.000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.12/3). Örgütlü silah imalatı veya nakletme suçunun cezası da aynı şekildedir.
Nitelik Bakımından Vehamet Arzeden Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçu
Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması halinde yukarıdaki fıkralarda (m.12/1-2-3) yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur (6136 sayılı Kanun m.12/4). Nitelik bakımından vehamet arz eden silahların sayısı 10 adet veya daha az ise bu fıkra uygulanacaktır. Nitelikli silahların 10 adetten fazla olması halinde 6136 sayılı Kanunun 12. maddesinin 5. fıkrası uygulanacaktır.
Niteliksiz Silahların Miktar Bakımından Vahim Olması
Niteliksiz ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda (m.12/1-2-3) yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur (6136 sayılı Kanun m.12/4). Niteliksiz silahların miktar (sayı) bakımından vahim olması, silah sayısının “20 adetten fazla” olması demektir. Niteliksiz sayısı 20 adet veya altında ise m. 12/4’teki arttırım maddesi uygulanmayarak, fail sadece şartları varsa m.12/1-2-3 gereği cezalandırılacaktır.
Vahim Miktarda Nitelikli Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunun Cezası
Nitelikli silah; ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olmasıdır. Bu silahların miktar bakımından vahim olması halinde birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yazılı cezalar bir kat artırılarak hükmolunur (6136 sayılı Kanun m.12/5). Yargıtay’a göre nitelikli silahların miktar (sayı) bakımından vahim olmasından kast edilen, “10 adetten fazla” silah olması demektir. Nitelikli silah sayısı 10 adet veya daha az ise, bu durumda sadece 6136 sayılı Kanun m.12/4 gereği arttırım yapılacaktır.
Özellikle yukarıdaki fıkralardaki cezalar silah, mermi veya diğer mühimmat ticareti, kaçakçılığı, imalatı, nakledilmesi suçları açısından uygulanır.
Silah-Mermi Kaçakçılığı veya Ticareti (m.12/1) ile Silah Bulundurma, Satın alma veya Taşıma Suçu Arasındaki Fark
6136 sayılı Kanunun 12. maddesinde düzenlenen silah ticareti veya kaçakçılığı suçu, seçimlik hareketli suçlardandır. Maddeye göre; ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ülkeye sokulması veya sokmaya teşebbüs ya da aracılık edilmesi, ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ilgili Yasa hükümleri dışında ülkede yapılması veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahlar veya mermilerin bir yerden diğer bir yere taşınması ya da yollanması veya taşımaya bilerek aracılık edilmesi, satılması, satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması suça vücut vermektedir. Maddede yer alan seçimlik hareketlerden herhangi birinin gerçekleştirilmesi ile suç oluşmaktadır.
6136 sayılı Kanunun 13. maddesinde ise; ateşli silahlarla, bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan veya bulunduranların cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Bu maddede ticari amaç veya kaçakçılık olmadan “ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma suçu” cezalandırılmıştır.
Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
Adli para cezası
işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu kapsamında hükmedilen hapis cezasının miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilemez.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
sanık hakkında hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaması, denetim süresi içerisinde belli koşullar yerine getirildiğinde ceza kararının hiçbir sonuç doğurmayacak şekilde ortadan kaldırılması davanın düşmesine neden olan bir ceza muhakemesi kurumudur. Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu kapsamında verilen cezaların miktarı nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı verilmesi mümkün değildir.
Cezanın ertelenmesi
mahkeme tarafından belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu nedeniyle verilen cezalar hakkında cezanın ertelenmesi kararı verilmesi mümkün değildir.
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçu Şikayet Süresi ve Zamanaşımı
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Kamu davasına şikayetçi olarak müdahil olan herhangi bir kimse varsa bile şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Suç, dava zamanaşımı süresine riayet edilmek kaydıyla her zaman soruşturulabilir.
Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunda Görevli Mahkeme
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu hakkında yargılama yapma görevi ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Comments